Oodi Kluuville

Kun asuin vielä Järvenpäässä, mielikuvani Helsingistä oli suppea. Syyt tulla Helsinkiin eivät minun tapauksessani tavanneet olla kovin moninaisia. Yleensä oli asiaa kauppaliikkeisiin. Joskus harvemmin kävin toki myös erilaisissa tapahtumapaikoissa (kuten jäähallissa ja sittemmin Hartwall-areenallakin), mutta kaikkein eniten Helsinkiä minulle määritti rautatieaseman, Stockmannin ja Forumin muodostama kolmio sekä maanalainen ja maanpäällinen verkosto näiden kohteiden välillä.

Helsinki ei minusta ollut järin jännittävä tai mielenkiintoinen. Pikemminkin se on aina ollut tuttu, vaikka siitä on tiennyt vain pienen palasen. Tämä pieni palanen koostuu isoilta osin Kluuvin kaupunginosasta. Jos ulkopaikkakuntalaisen pitäisi määritellä mielikuvaansa Helsingistä, rohkenen väittää, että Kluuvin kaupunginosaan kuuluvat ydinkeskustan osat ovat tässä mielikuvassa hyvin suuressa roolissa.

Mutta asukkaita Kluuvissa ei juuri ole. Vuoden 2017 lopussa heitä oli 641 – merkittävän vähän. Esimerkiksi naapurikaupunginosa Kruununhaassa asuu yli kymmenkertainen määrä, 7 447. Kampissa asuu jo 12 228 ihmistä. Kluuvi, kaikesta monumentaalisuudestaan huolimatta, olisi väkiluvultaan Manner-Suomen pienin kunta. Luhanka on 695 asukkaallaan (vuoden 2018 lopussa) ainakin vielä täpärästi edellä.

Mutta toisin kuin Kluuvi, Luhanka ei saanut viime vuonna uutta maamerkkiä, ei ainakaan yhtä tunnettua kuin jonka Kluuvi sai. Tuo maamerkki on keskustakirjasto Oodi.

***

Kluuvi rajautuu pohjoisessa Kaisaniemenlahteen, Eläintarhanlahteen ja Töölönlahteen, etelässä Pohjoisesplanadiin, idässä Unioninkatuun ja lännessä Mannerheimintiehen, Töölönlahdenkatuun ja Karamzininrantaan. Finlandia-talo jää siis täpärästi Etu-Töölön puolelle.

Jo ennen keskustakirjaston valmistumista Kluuviin on rakennettu vaikka mitä. Siellä sijaitsevat Oodin lisäksi Kansallisteatteri, Ateneum, Stockmann, päärautatieasema, palaneet ja sittemmin puretut makasiinit, Musiikkitalo, Kiasma, Sanomatalo, kaupallinen osa Aleksanterinkadusta, Helsingin yliopiston päärakennus ja muita keskeisiä toimipisteitä, Kaisaniemenpuisto, Makkaratalo, Asematunneli, kaksi metroasemaa ja kaikenlaista muuta, myös katuja.

Mikään ei ole syntynyt ilman valtavia ponnisteluja. Esimerkiksi rautatieaseman ja Kansallisteatterin alle on juntattu tuhansia paaluja, jotka ulottuvat 15-20 metrin syvyyteen, vanhan merenpohjan alle. Vielä 1800-luvun alussa suuressa osassa Kluuvia oli nimittäin merta, Kluuvinlahti, josta koko kaupunginosa sittemmin sai nimensä. Syvimmillään Kluuvinlahti oli juuri Rautatientorin tietämillä. Lahti työntyi Töölönlahdelta suippona etelään, Aleksanterinkadunkin yli. Keskiajalla lahti oli vielä Töölönlahdelta Eteläsatamaan ulottuva salmi, joka kuitenkin oli umpeutunut maankohoamisen seurauksena ja ilman ihmisen apua sittemmin. Kluuvin kaupunginosan synnyssä ihmisen rooli on kuitenkin ollut suuri, ehkä suurempi kuin missään muualla koko Suomessa.

***

Näillä Kluuvin täyttömailla olen tietysti kulkenut paljon jo ennen katujen järjestelmällisen kävelemisen aloittamista, mutta myös sen jälkeen: Aleksanterinkadulla, Alvar Aallon kadulla, Ateneuminkujalla, Asema-aukiolla, Asematunnelissa, Birger Brunilan puistokujalla, City-käytävällä, Eero Erkon kujalla, Elielinaukiolla ja Fabianinkadulla. Hallituskadunkin olen kulkenut, mutta se sijaitsee kokonaisuudessaan Kruununhaassa. Aiemmin Hallituskatu ulottui myös Kluuvin puolelle, mutta kadun nimi Unioninkadun länsipuolella muutettiin myöhemmin Yliopistonkaduksi.

Vaikka Kluuvi on isoilta osin Helsingin historiallista liikekeskustaa, sinne on rakennettu paljon vielä 2000-luvulla – toki lähinnä Töölönlahden ympäristöön. Uusia kadunnimiäkin on annettu.

Asematunneli ja City-käytävä ovat olleet olemassa jo pidempään, ja toden totta, nekin lasketaan Helsingin ”kaduiksi, poluiksi ja aukioiksi”.

alvar aallon katu.jpg

Alvar Aallon kadun varressa sijaitsevat Töölönlahden ympäristön uudehkot liikerakennukset. Minä kävelin kadun 5. heinäkuuta 2016, jolloin myös kuva on otettu.

city-käytävä.jpg

City-käytävä on Helsingin katujen kävelemisessä selkeä kummajainen. Toukokuun 15. päivänä vuonna 2017 kävin tutustumassa siihen työpäivän jälkeen.

eero erkon katu.jpg

Vielä 21.8.2017 Eero Erkon kadussa näytti tältä. Oodi oli vasta valmisteilla.

***

Uusin rakennus Kluuvissa on, kuten jo aiemmin mainitsinkin, keskustakirjasto Oodi. Minä vierailin siellä ensimmäistä kertaa vasta tämän vuoden puolella, maaliskuisena sunnuntaina.

Astuin sisään rakennukseen ja nousin liukuportaita toiseen kerrokseen. Siellä ihmiset viettivät aikaa ja tekivät asioita. Sitten nousin liukuportaita lisää kolmanteen kerrokseen. Tila oli avara ja valoisa, ja läntiseksi seinäksi rakennetun ikkunan takana kohosi eduskuntatalo. Koskaan ennen elämässäni arkkitehtuuri ei ole tuntunut niin paljon kuin se silloin tuntui – miltei itkin.

Sitä kerrosta kutsutaan Oodissa kirjataivaaksi, ja jonkintyyppistä taivasmaisuutta tilassa kieltämättä oli. Jos minulta kysytään, niin Oodi on mahdollisesti Helsingin hienoin rakennus ja myös Helsingin hienoin kirjasto. Vaikka sitä on kirjastona kritisoitu suppeasta valikoimasta, ja vaikka sitä on pidetty joissain puheenvuoroissa yliarvostettuna, minä en keksi Oodista juuri mitään moitittavaa.

Sitä paitsi se toimii kirjastonakin. Jos Oodiin menee vailla tietoa siitä, mitä hakee, jotain kiinnostavaa löytyy aina. Ensivierailullanikin lainasin kaksi nidettä, vaikka suurempaa aikomusta lainaamiselle ei ollutkaan.

Kaiken maailman makkaratalojen jatkoksi Kluuvi sai lopulta Oodinsa, ja hyvä niin.

oodi

Kauniiksi asioiksi tässä maailmassa laskettakoot ainakin demokratia ja keskustakirjaston kolmas kerros.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s