Ensi kerran elämässäin Ensi linjalla (tai ainakin hyvin lähellä sitä)

E-kirjain vain jatkuu jatkumistaan. Viime viikolla pääsin Ensi-alkuisten katujen muodostaman kolmikon kimppuun. Tähän helsinkiläistrilogiaan kuuluvat Ensi linja Kalliossa, Ensi parvi Vuosaaressa ja Ensi-kodin tie Vallilassa. Näistä olen kävellyt nyt kaikki, Ensi linjan tietysti ensimmäisenä.

Menin paikalle ja kävelin kadun, päästä päähän. Pysähdyin kuvaamaan kuoriaisia esittäviä pyörätelineitä, kun pomoni yllättäen pyöräili toisella puolella katua, pysähtyi juttelemaan ja ihasteli takanani näkyvän entisen sokeainkoulun (rakennettu vuonna 1898) yläkerrosten laudoitettuja ikkunoita. Niitä en olisi ilman häntä huomannutkaan. Vaikka kuinka kulkisi ympäristöään tarkoin havainnoiden, kyse on silti valinnoista. Katujen varsilla huomio ei koskaan kiinnity tai edes voi kiinnittyä kaikkiin yksityiskohtiin vaan vain puolisatunnaisesti valikoituneisiin.

IMG_2210.jpg

Eläin Ensi linjalla.

IMG_2216.jpg

1/8.

Kun katu oli kävelty, lähdin takaisin kohti Hakaniemen metroasemaa. Kävelin Helsingin kaupunginteatterin ja Kallion virastotalon välissä kulkevia portaita kohti Eläintarhantietä, ja muistin yhtäkkiä hetken yli 16 vuoden takaa. Silloin kävelin näillä tienoilla elämäni ensimmäistä kertaa.

***

Asuin silloin Järvenpäässä ja kävin lukion toista luokkaa. Sinä tuiki tavallisena tiistaina lähdimme koulupäivän jälkeen vaihdattamaan ystäväni Eeron autoon renkaita. Sattumoisin tämä toimenpide tapahtuisi Helsingin Kalliossa paikassa, jossa ei enää nykyään ole autokorjaamoa vaan saksalainen päivittäistavarakauppa. Eero jäi autoineen korjaamolle, ja me muut kolme lähdimme kävelemään ympäriinsä. Neljänneltä linjalta päädyimme lopulta niin Kolmannen kuin Toisenkin linjan yli ja edelleen Ilolanpuistoon ja lopulta näille samoille portaille.

IMG_2221.jpg

Takana Ilolanpuisto, edessä elämä ja Eläintarhantie.

Muistan miettineeni Siltasaaren rakennuksia silmäillessäni, että jossain täällä asuu epäilemättä myös A. W. Yrjänä. Tämä erikoinen pohdinta juonsi juurensa siihen, että tuohon aikaan kuuntelin lähinnä CMX:ää ja olin saattanut tietooni, että yhtye oli kokonaisuudessaan muuttanut Torniosta Helsinkiin jo 90-luvulla.

Lopulta lähdimme ajamaan takaisin kohti Järvenpäätä ja pysähdyimme matkalla Keravan Anttilaan. Ostin TopTen-osastolta – kuinkas muutenkaan – lisää CMX:ää, sillä kokoelmani ei vielä ollut täydellinen.

Lopulta palasin kotiin. Heti oven avattuani äiti kertoi, että lentokone on lentänyt päin New Yorkin World Trade Centeriä. Olin käynyt samojen tornien juurella edellisvuoden kesänä. Tämän vuoksi päädyin ajattelemaan, että tapahtunut tuntuu minusta suurelta osin tapahtumapaikan tuttuuden vuoksi, joten eihän tässä mitään. Kerrankos sitä nyt lentokone lentää ikoniseen pilvenpiirtäjään ja tuhansia kuolee.

Menin huoneeseeni, avasin 80-luvun alun mallia olevan television, vaihdoin kanavaksi BBC Worldin ja käänsin äänet minimiin. Jossain kohtaa toinenkin lentokone lensi päin tornia, minkä saatoin nähdä suorana, mutta jos näinkin, kuuntelin sillä hetkellä vasta ostamaani CMX:ää (se levy muuten oli Rautakantele).

***

Ensi linjalla näkee kaupungin ajallisia kerrostumia (kuten vähän kaikkialla). Mutta Ensi linjalla ehkä silti enemmän kuin monella muulla vastaavanpituisella kadunpätkällä. Ensi, Toinen, Kolmas, Neljäs ja Viides linja ovat jo niminäkin aikansa kuvia. Ensi linjan nimeä ehdotettiin 1920-luvulla vaihdettavaksi Diakonissakaduksi (ja esimerkiksi Kolmatta linjaa Aleksis Kiven kaduksi), mutta nimet haluttiin säilyttää, koska ne edustivat asemakaavoituksessa niin kutsuttua amerikkalaisvaihetta (kertoo Helsingin kaupungin karttapalvelu). Pohjois-Amerikassa numeroituja katuja on downtownissa jos toisessakin. Siellä ne tavataan lisäksi kirjoittaa numeroin, mikä tietysti olisi tämän harrastuksen kannalta tylsää. Mitä tähän harrastukseen tulee, niin Linjoille palaan seuraavan kerran ehkä kymmenen vuoden kuluttua.

Kymmenen vuotta toki on vähemmän kuin 16 vuotta. Elämä etenee.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s