Hei, hän syntynyt on bensa-asema vieressään

Joskus katujen nimet osaavatkin sitten olla arkisia. Ehkä arkisimmillaan ne ovat, kun nimellä kuvataan jotain keskeistä kadun varrella sijaitsevaa kohdetta. Kukapa ei joskus elämässään olisi kohdannut esimerkiksi sellaisia kadunnimiä kuin Koulukatu, Kirkkokatu tai Kauppatie. Niitä on varmaan ainakin puolessa Suomen kunnista.

Kadunvarressa törröttävä nimeämisperuste voi kuitenkin olla myös jotain muuta. Vaikkapa polttoainetta myyvä yksikkö. Näin on Etelä-Haagassa.

IMG_1611.JPG

Ilmaa ja vettä. Ja bensaa.

***

Loin Bensa-asemankujan katukylttiin katseen jo viime marraskuussa, kun olin toimittajana juttukeikalla kuvaajan ja haastateltavan kanssa. Sillä kertaa tarkoituksenani oli kirjoittaa työnantajani lehteen juttu Helsingin uudesta yleiskaavasta, joten kiersimme kaupunkisuunnitteluviraston yleiskaavasuunnittelijan Alpo Tanin ja valokuvaajan kanssa niitä Helsingin sijainteja, joihin uusi yleiskaava tulevaisuudessa merkittävästi vaikuttaisi.

Olimme pysäköineet automme paikallisen Shellin pihaan, kun kuvaaja alkoi tähyillä sopivaa sijaintia yleiskaavasuunnittelijan potretille. Silloin kuvaajan kasvoille nousi pieni innostunut hymynkare. ”Aika hauska kadunnimi”, kuvaaja sanoi ja osoitti kylttiä. Minä hymähdin vastaukseksi, että kyllä vain, niin on, ja olin hyvin tietoinen, että tähän paikkaan palaan vielä. Sitä en kuitenkaan jaksanut ryhtyä selittämään. Se olisi ollut irrallista, ja meillähän oli töitä tehtävänä.

(Mainittu juttu Helsingin uudesta yleiskaavasta on muuten nähtävissä myös internetissä.)

***

Nopean Google Maps -analyysin perusteella Suomessa ei ole toista vastaavalla perusteella nimettyä katua*, eikä sellaista ollut Helsingissäkään vielä tämän vuosikymmenen alussa. Bensa-asemankujasta tuli Bensa-asemankuja vasta vuonna 2013 – sitä ennen katu tunnettiin nimellä Haaganvierto. Sitä nimeä myös Helsingin nimistötoimikunta esitti kadulle kokouksessaan marraskuussa 2008, mutta tämä näkemys näemmä joutui lopulta taipumaan.

(*Lisäys 1.2.2017 klo 23.05: Onpas. Juankoskella, Kuopion liitosalueilla, on Huoltoasemantie. Google Maps -analyysien sijaan turvaudun vastedes Postin tai Maanmittauslaitoksen palveluihin – tästä arvokkaasta vinkistä kiitos Jussi Mäkiselle.)

Ei se bensa-asemakaan silti mikä tahansa bensa-asema ole. Rakennuksen on nimittäin suunnitellut arkkitehti Aulis Blomstedt, ja tämä lienee arvatenkin merkittävä syy myös sille, että bensa-asema ylipäätään päätyi katukylttiin. Blomstedtin tunnetuimpiin töihin kuuluu Helsingin työväenopiston päärakennuksen laajennus Helsinginkadulla Kalliossa (alla olevassa upotuksessa se näkyy tuolla taustalla).

Bensa-asema, tai nykykielisemmin huoltoasema, valmistui vuonna 1955, neljä vuotta ennen työväenopiston lisärakennuksen valmistumista. Epäilemättä tämä ”bensis” on omana aikanaan ollut edistyksellinen rakennelma. Niihin aikoihin paikka oli sentään sijainnut jo Helsingissä miltei kymmenen vuotta; Haagan kauppala oli liitetty osaksi pääkaupunkia vuonna 1946 osana niin kutsuttua suurta alueliitosta. Kunnanrajoista riippumatta bensa-asema nousi 1950-luvulla pitkälti maaseudulle, Turkuun vievän maantien varteen.

Kutakuinkin alla olevalta tätä nykyä näyttää Bensa-asemankujan vieressä sijaitseva bensa-asema, jolta ei Googlen taltiointihetkellä kylläkään saanut bensaa.

***

Ennen Bensa-asemankujaa olin kävellyt saman päivän aikana läpi Benktankujan Herttoniemenrannassa. Samalla minulle valkeni aiempaa silmäänpistävämmin se, että Etelä-Haagassa on kyllä aika väljää, vaikka jossain kohtaa olin ajatellut toisin.

Mutta ihan kohta vasta väljään paikkaan pääsenkin. Aakkosjärjestyksessä seuraava katu nimittäin sijaitsee Östersundomin kaupunginosassa, niillä Sipoosta vuonna 2006 liitetyillä mailla, joiden kanssa Helsinki paraikaa kipuilee. Viime aikoina kysymys Östersundomista on taas saanut julkisuutta – ja saa muuten myös tässä blogissa. Kunhan ensin matkustan kulkemaan päästä päähän kulkuväylän nimeltä Bergantie. Tämä toimenpide saattaa tosin siirtyä ensi viikon puolelle, koska kaiken muun lisäksi pitää viikonloppuna mennä kotvaseksi Unkariin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s